handenarbeid anno 2022

knutselwerkje herfst

Jurre zit sinds vorige week op handenarbeid. Het is een dorpsactiviteit; school heeft er niks mee te maken. Al generaties lang hebben kinderen uit dit dorp dat gedaan.

Maar……er zijn 2 jongensgroepen en 2 meisjesgroepen.
De meisjes krijgen begeleiding van 2 vrouwen, de jongens van 2 mannen.
De activiteiten / knutselwerkjes worden niet uitgewisseld, dat wil zeggen: de jongens maken totaal andere dingen dan de meisjes.
En daar vind ik wat van.

We proberen Jurre genderneutraal op te voeden. Ik zeg erbij “proberen” want we doen vast nog veel dingen niet genderneutraal maar voor ons voelt het goed zo.
Jurre houdt van Lego, auto’s, unicorns, glitter en goud en regenbogen. Hij mag leuk vinden wat hij wil en wij noemen niks in huis iets voor jongens of meisjes: iets is voor kinderen of volwassenen.

Ik kan me dus voorstellen dat de dingen die bij de meisjesgroep geknutseld worden, Jurre meer aan kunnen spreken dan de dingen die bij de jongensgroep gemaakt worden. Maar dan word ik al pissig: waarom zijn er 2 groepen?!?! Waarom moet dat verschil er zijn?!?! Waarom zijn de groepen niet gemengd?!?! Knutselen hoeft toch helemaal niet genderspecifiek te zijn? Dat kan toch volledig genderneutraal?!?!

Ook qua begeleiding heb ik zo mijn bedenkingen: waarom is er alleen begeleiding van vrouwen bij de meisjes en waarom alleen mannen bij de jongens? Ik vind het erg goed dat er mannen begeleider zijn bij buitenschoolse activiteiten; op scholen lopen er veel te weinig rond en jongens hebben nu eenmaal mannen als rolmodel nodig. Maar ik gun de meisjes die mannelijke rolmodellen ook! Waarom niet per groep een man en een vrouw? Heeft elke groep baat bij.

Dus…. ik vind er wat van.
Ik denk erover om de voorzitter van de handenarbeid een bericht te sturen om dit aan te kaarten. We leven in 2022 toch? Dit is toch niet meer van deze tijd? Of maak ik me te druk?

1 Reactie

  1. Update 22-11-2023

    In oktober hebben ze vergaderd en ze staan nu toe dat kinderen in hun leeftijdsgroep ook naar de andere groep mogen. Plus wisselen als ze willen mag. De leiding is nog gelijk, de knutsels blijven nog gelijk (al hoop ik dat ze dat uit zichzelf ook aanpassen als de samenstelling van de groepen verandert).
    Resultaat: 3 van de 4 groepen zijn nu gemengd!
    Ik ben er erg blij mee.
    En een beetje trots dat mijn inzet resultaat had.

Geef een reactie