links en rechts rijden

Vorige week was het geloof ik dat ik iets hoorde over de geschiedenis van het aan de rechterkant van de weg . Sindsdien denk ik daar af en toe over na. Nu ben ik bevredigd dankzij Google en vele sites die het onderwerp bespreken.

Waarom begonnen we ?
Vroeger reed men te paard. De meeste mensen zijn rechtshandig en de ruiters wilden graag hun zwaard hebben, zodat ze dit makkelijk konden pakken. Logischerwijs reden ze dan graag links zodat ze de “vijand” goed konden raken.
Waarom veranderde dit?
Toen er steeds meer met paard en wagen werd gereden en de zweep gebruikt werd, wilde de koetsier graag zijn goede (rechter) hand gebruiken voor de zweep. Om die dan goed te gebruiken, ging de koetsier links van het paard zitten. Om goed overzicht te houden op de weg en geen tegenliggers te raken, was rechts rijden beter. Veel landen hebben dit toen ingevoerd.
Ook gaat het verhaal dat enkele landen rechts gingen rijden toen er auto’s kwamen, aangezien vrouwen vaak de bijrijder waren en het vriendelijker was die vanaf de stoep te laten instappen in plaats van vanaf de drukke weg.
Waarom veranderde het niet overal?
In Groot-Brittanië waren ze sneller met verkeersregels invoeren, in plaats van op intuïtie rijden. Koloniën van Groot-Brittanië rijden veelal nog steeds links.

Zowel Groot-Brittanië als Nederland staan in de top-3 van meest veilige landen in Europa; je kunt dus niet zeggen dat het een veiliger is dan het andere. Als iedereen maar aan dezelfde kant blijft.

Hier een kaartje met landen die rechts en links rijden:

Ik ben blij met deze kennis. Jij ook?

4 thoughts on “links en rechts rijden

  1. Nog extra informatie voor de spotters:

    Zijn er in een vliegtuig zitplaatsen naast elkaar, dan zit steeds de gezagvoerder links en de co-piloot rechts. Bij een verkeersvliegtuig stappen de passagiers steeds aan de linkerkant in en uit.

    Naar verluidt komt dat doordat de eerste piloten cavaleristen waren, die gewend waren aan de linkerkant op hun paard te stijgen.

    Echter, heeft een sportvliegtuig maar een deur, dan is die vaak rechts, zodat de piloot kan blijven zitten terwijl de ene passagier uitstapt en de volgende instapt.

  2. maar waarom rijden ze dan in Suriname, ex-kolonie van Nederland, links?

    doordenkertje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *