ekster

De ekster is officieel toegetreden tot dat deel van het dierenrijk dat zijn eigen spiegelbeeld kan herkennen. Uit onderzoek blijkt dat de zwart-witte vogel net als apen, dolfijnen en olifanten zijn spiegelbeeld niet aanziet voor een (vijandige) soortgenoot, maar als zichzelf.

Psycholoog Helmut Prior van de Goethe Universiteit in Frankfurt deed diverse spiegelproeven met de vogels en de meest opvallende proef was er een waarbij de vogels een stip op hun hals kregen aangebracht. Eenmaal voor de spiegel zagen ze de stip op hun lijf en begonnen ze met hun snavel en poten pogingen te doen om de stip eraf te krabben. Dat wijst erop dat ze doorhadden dat de stip op hun eigen lijf zat en niet op een soortgenoot.

Eksters die ook een stip hadden maar geen spiegel, deden geen enkele moeite om zichzelf schoon te maken. Het is het eerste niet-zoogdier dat zo intelligent is dat het zijn spiegelbeeld herkent.
Bron:fok.nl

Ik vind dit zo bijzonder, hoe komt die man erbij zo’n geniale proef te bedenken?!? Ik ga het ook uittesten met mijn katten 🙂

2 thoughts on “ekster

  1. Wat grappig :). Die proef hebben ze ook een keer gedaan met kinderen bij Hoe?Zo! om te kijken vanaf welke leeftijd ontdekken dat hun spiegelbeeld hun eigen ik is en niet een ander kindje. Wist je trouwens – dat las ik laatst – dat vogels melodietjes van mobieltjes die ze vaak horen na gaan fluiten? Dat vond ik ook al zo’n grappig bericht.

    Oftopic: ik ben trouwens weer begonnen met loggen.

  2. dus hebben een ekster voor spiegels gezet en toen kregen ze een stip op hun nek .
    GAAAAAAAF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *