Susan Cain: The power of introverts

(dit bericht is onderdeel van het logje over introvert zijn)

Toen ik negen was, ging ik voor het eerst op zomerkamp. Mijn moeder pakte een koffer vol boeken in, wat mij een heel natuurlijke zaak leek. In mijn familie was lezen de belangrijkste groepsactiviteit. Dat klinkt misschien asociaal voor jou, maar voor ons was het gewoon een andere manier van sociaal zijn.
Je hebt de dierlijke warmte van je familie die naast je zit, maar je bent vrij om rond te struinen in avonturenland binnen in je eigen geest. Ik had het idee dat dat kamp net zo zou zijn, maar dan beter.
Ik had een visioen van 10 meisjes in een blokhut die gezellig boeken zaten te lezen in hun bijpassende nachtjaponnen.

Het kamp leek meer op een gratis vat zonder alcohol. Op de eerste dag riep onze begeleidster ons samen. Ze leerde ons een kreet die we elke dag zouden doen, de hele zomer lang, om de kampgeest erin te houden. Het ging zo: “H-E-R-R-Y, (in het Engels “rowdy”) zo spellen wij herrie. “Herry, herry, laten we herry maken.” Yeah.
Ik kon me met geen mogelijkheid voorstellen waarom we zo nodig herrie moesten maken, of waarom we het woord fout moesten spellen.
Maar ik deed mee met de kreet, met alle anderen. Ik deed mijn best. Ik wachtte gewoon op het moment dat ik kon ontsnappen en boeken lezen.

De eerste keer dat ik mijn boek uit mijn koffer haalde, kwam het coolste meisje van de kamer op me af. Ze vroeg me: “Waarom ben je zo slap (mellow)?” Slap was natuurlijk het tegenovergestelde van H-E-R-R-Y. De tweede keer dat ik het probeerde, kwam de begeleidster op me af met een bezorgde uitdrukking op haar gezicht. Ze herhaalde het punt over kampgeest. Ze zei dat we allemaal ons best moesten doen om naar buiten te komen.

Ik borg dus mijn boeken op, in hun koffer, en stopte ze onder mijn bed, waar ze voor de rest van de zomer bleven zitten. Ik voelde me hier schuldig over, alsof de boeken me nodig hadden, alsof ze me riepen en ik ze in de steek liet. Ik liet ze in de steek en deed die koffer niet meer open tot ik weer thuis was bij mijn familie aan het einde van de zomer.

 

bron: http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *