Soedan

In (het grootste land van Afrika) mogen de mensen uit het zuiden deze week of ze zich willen scheiden van het noorden.
Het noorden van Soedan was vroeger onder beheer van Egypte en was islamitisch.
Het zuiden van Soedan was onder beheer van Engeland en was christelijk.
In 1955 trokken Engeland en Egypte zich terug uit Soedan en werd het onafhankelijk. Daarna ging het mis. Het verschil tussen de Arabieren en de christenen was te groot en een burgeroorlog was het gevolg.
Pas in 2005 is er vrede in Soedan, maar toch gaat het er niet lekker en voelen de christenen zich onderdrukt.
Nu mogen ze dus kiezen of ze een apart land willen worden en ik verwacht dat ze dat inderdaad willen.

Ik heb het boek “Wat is de wat” gelezen, geschreven door een journalist (Dave Eggers), samen met Achak Deng, een uit Zuid-Soedan, die moet vluchten uit zijn land. Achak Deng woont nu in Amerika en zet zich in voor Zuid-Soedan en de vluchtelingen die er nog steeds zijn.
Een hartverscheurend boek waardoor je echt mee gaat leven met de mensen in Zuid-Soedan. Zonder sentimenteel gedoe, maar met de harde werkelijkheid.

Soedan staat dus momenteel op mijn radar.
Volg jij het nieuws over Soedan?

2 thoughts on “Soedan

  1. Ik volg het nieuws wel een beetje en dan voor heel de wereld. Bij Zuid-Sudan heb ik niet de indruk dat religie een belangrijke rol speelt. In Zuid-Sudan zijn ze maar een beetje Christelijk en houden ze er daarnaast hun eigen religies naast. Khartoum zal dat worst zijn. Het zal wel gebruikt worden om (als propagandawapen) de tegenstellingen te vergroten.

    De echte tegenstelling zou kunnen huizen in de 2 hoofdrassen van Afrika. In het zuiden van Sudan, maar ook in Ivoorkust t/m Tanzania overlappen die groepen elkaar en dat geeft vaak problemen. In het noorden van Afrika wonen vooral agrariers die een stuk (ca. 20cm) langer zijn en in het zuiden zijn het vooral jagers die een stuk korter zijn. Bij dat agrarier zijn hoort een vaste plek en de jagers zijn vaak nomaden.

    Deze tegenstelling was ook voor Rwanda de reden tot de genocide (20 jaar en 90 jaar terug). De Belgische overheersers vonden de langere Noord-Afrikanen verder ontwikkeld en die kregen de overjeidsbaantjes. De kortere Zuid-Afrikanen (niet het land) voelden zich daardoor structureel onderdrukt. Zuid-Sudan behoort ook tot het overgangsgebied waar je deze problemen kan verwachten en/of al jaren gaande zijn.

    Verder heeft Zuid-Sudan wel olie, maar geen enkele zeehaven. Hun olie zal dus via Noord-Sudan of Ethiopi√ę afgevoerd moeten worden. Tel uit je ellende. Het gebrek aan een zeehaven is hoedanook een groot economisch nadeel. Kijk naar het naastliggende Tsjaad wat een vreselijk arm land is.

    Dat grondstoffen niet altijd een voordeel hoeft te zijn kan je zien in Oost-Congo waar al jaren de grootste oorlog ter wereld woed gemeten in het aantal slachtoffers. Naast die rassenovergang die ook daar is, is de ellende vooral te danken aan Coltan, een mineraal dat erg veel geld waard is en o.a. voor GSM’s wordt gebruikt. Een deel van de bevolking is zo rijk daarvan geworden dat hun priv√©legers meer en betere wapens heeft dan het nationale leger van Congo. De VN en de AU kijken daar al jaren machteloos toe.

  2. Ik volg het niet echt. maar het is inderdaad wel triest dat deze mensen die eigenlijk gekozen hadden voor een eigen Soedan, nu niet samen door een deur kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *