Nioscoop

Zondag was de uitzending van Nioscoop, met een van ons in een van de hoofdrollen: Huseyin Sen.
Hij heeft samen met Ro op de HTS gezeten en samen met nog een paar vrijwilligers hebben ze een flightsimulator voor hoogbegaafde kinderen gemaakt. Huseyin heeft ook een technisch museum in Turkije helpen oprichten.(zie je ook in de uitzending)

Waar het programma over gaat?
Tijdens de Middeleeuwen lag (vooral) de technische ontwikkeling vrijwel stil, behalve in de islamitische landen. Veel uitvindingen van toen, zijn tegenwoordig nog erg belangrijk, maar niemand weet de herkomst nog. In geschiedenisboeken wordt hier geen aandacht aan besteed.  In dit programma wordt over de uitvindingen van toen een tipje van de sluier gelicht.

Vooral voor de Islamitische jeugd in Nederland zou het erg goed zijn als ze hier meer over weten, zodat ze zich trotser kunnen voelen over hun herkomst.
Als ze zouden weten dat in de Sint Servaas in Maastricht een eeuwenoud (800 jaar) combinatieslot te bewonderen is, gemaakt naar het voorbeeld uit een manuscript van Al-Jazari, een beroemd Turkse ingenieur die aan het Turkse hof in Diyarbakir werkte, dan gaan de moslims misschien ook eens naar de kerk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *