keuze middelbare school

Buurmeisje Naomi heeft (boven verwachting) MAVO/HAVO advies gekregen. Ze wil dolgraag naar de de Duin en Kruidbergmavo, waar ze door kan stromen naar de Havo, als dat haalbaar is.

Gisteravond was de informatieavond. Haar ouders willen dat ze naar een andere school gaat (Vellesan College) en wilden niet mee. Ik met mijn zieke hoofd werd met puppyogen aangekeken en ik zwichtte.
Snotterend, trillend en zwetend zat ik dus gisteravond in de Duin en Kruidbergmavo met Naomi.
Het kwam op me over als een superleuke gezellige school, met veel individuele aandacht, goed onderwijs en genoeg “leuke” dingen om het vol te houden 😉

Ik voel mee met Naomi. Toen ik naar de middelbare school ging, mocht ik van mijn ouders niet naar de school van mijn ; ik ging naar de keuze van mijn ouders. Ik heb geen fijne middelbareschoolperiode gehad en ik vraag me nog af en toe af of dat anders zou zijn geweest als ik naar die andere school gegaan was.

Ben jij naar de middelbare school van je keuze gegaan?

7 thoughts on “keuze middelbare school

 1. Ja hoor, ik mocht gewoon naar de school waar ik heen wilde!
  jammer en moeilijk hoor, voor Naomi!

 2. Nee, ik moest en zou naar de HBS terwijl ik veel liever aan auto’s had gesleuteld.

 3. Tja, ik heb niet echt kunnen kiezen. Ik had in principe de keuze in twee verschillende scholen maar ik ging gewoon naar de ene. Ik had ook niet de interesse om naar de open dag van de tweede school te gaan. Ik weet niet precies hoe dat kwam, maar desondanks heb ik een top tijd gehad!

 4. Bij mij was het net andersom. Ik mocht wel kiezen naar welke middelbare school ik wilde gaan en heb daar 4 helse jaren gehad.
  Ik vraag me dus altijd af of het misschien anders was geweest als ik naar de school was gegaan die mijn ouders in gedachte hadden.

 5. Alles hangt af van de leerkrachten en de medeleerlingen die je er treft.

  Bij mij ging het simpel. De lagere school stelde de Havo voor. Die wilden mijn ouders niet en ik vond dat mijn ouders gelijk hadden. Dwz de Mavo stond bij ons op het dorp en elke dag 12km heen en 12km terug naar een Havo in de stad zag ik als 12-jarige ook niet zitten.

  Op die Mavo trof ik een stel zeer zwakke leerkrachten, maar ook 1 hele goede (wiskunde) die het de moeite waard maakte. In de klas zat een zootje tuig uit een naburige groeigemeente die zelf nog geen vervolgonderwijs had.

  De 2de keuze maakte ik zelf. Dat werd een MTS die wel in de stad was. Goede leerkrachten en veel betere/gemotiveerdere medeleerlingen. En het klopte, de stad was ook toen nog levensgevaarlijk qua fietsverkeer.

  Gelukkig is dat nu anders. Nu is het in de stad voor de fietsers veiliger dan in het dorp waar ik toen woonde.

  Toch maakte mijn opleiding weinig uit. Ik heb banen gekozen die iets te maken had met mijn opleiding, maar niet veel. Een baan sloot precies aan en die was in Amsterdam. Dat zag ik niet zitten. Vervolgens heb ik in bedrijven allemaal nieuwe dingen gedaan waar ik niet voor opgeleid was (waar ook nog geen opleiding voor was). Dat was goed te doen door de uitstekende wiskunde-ondergrond die ik op de Mavo had opgestoken.

 6. Tjee, wat kan ik me dát nog goed herinneren: de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Ik ben door mijn vader opgevoed en mijn vader is de liefste vader die je je kan wensen, maar hij liet ook wel eens een steek vallen. Eén van de grootste steken die hij liet vallen, was er één met betrekking tot school. Zo’n anderhalve week voor het einde van de zomervakantie, kwam mijn vader tot de conclusie dat hij mij vergeten was in te schrijven voor een school :S. Ik hoor hem nog vloekend, steunend en zuchtend contact leggen met weet ik hoeveel middelbare scholen. Ik weet nog hoe bang ik toen was. Als twaalfjarige was ik ervan overtuigd dat ik door de politie zou worden opgehaald, omdat ik toen al heel goed wist dat je als kind verplicht was om onderwijs te volgen. Toen ik dan uiteindelijk toch op een school terecht kon, waren er leraren die mij (ondanks dat ik een kind van twaalf was) een rotgevoel gaven met betrekking tot het feit dat ik zo laat was ingeschreven. Ik had bijvoorbeeld de eerste weken geen boeken en goh, wat is het toch leuk om een kind daarvoor strafwerk te geven :S.

 7. Ik heb van te voren helemaal geen middelbare school gezien. Het laatste jaar van de lagere school was ik niet in het land. In de zomervakantie zijn we toen weer in NL teruggekomen en ik ben ingeschreven op de MAVO. En daar was geen keus in. Ik had op de Christelijke Basis School gezeten, dus ging ik naar de Christelijke Mavo. Heel simpel eigenlijk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *