ik wil keus hebben

Ik heb een hekel aan verplichte dingen. Dingen die me opgelegd worden. Dingen waar ik geen “nee” tegen kan zeggen als ik er het niet zie zitten.

Ik krijg er namelijk hoofdpijn van, als ik het toch doe. Omdat ik wist dat het niks zou worden. Omdat ik in kan schatten of het wat voor me is.

Vandaag was zo’n dag. Ik ben assertief geweest, heb “nee” gezegd. Daarmee heb ik wellicht een aantal mensen ongewild gekwetst. Sorry daarvoor.

Veel fijner is het om dingen te bespreken, om te vragen of ik “het leuk zou vinden om”….in plaats van “we gaan en we verwachten je erbij”. Dan word ik namelijk dwars.

Herkenbaar?

8 thoughts on “ik wil keus hebben

  1. ja wel herkenbaar hoor! dingen opgelegd krijgen en geen keus hebben hou ik ook niet van. mensen kunnen dingen ook op een andere manier zeggen. helaas krijg je dan nog wel eens scheve gezichten terug.

  2. Ik herken dit heel goed. Ik kan ook moeilijk ‘nee’ zeggen en achteraf voel ik mij daar dan lullig om. Kun je niet gewoon met die mensen spreken dat je het vervelend vindt dat het zo is gelopen? En dat ze je antwoord moeten respecteren?

  3. Heel herkenbaar! Ook ik heb moeten leren om nee te zeggen. Dan belde er een vriendin om iets te vragen en dan voelde ik me zo overvallen dat ik geen nee meer durfde te zeggen. Inmiddels lukt het me prima en daar ben ik heel blij om. Het levert inderdaad wel scheve gezichten op, maar ik trek het me niet meer aan. Liever eerlijk toch?

  4. Super herkenbaar..

    Ik heb een hekel aan die verplichte dingen.. ikzelf geef mensen bijna altijd wel de vrijheid om nee te zeggen. Toevallig was er laatst weer zo iemand die bijna eiste dat ik mee zou gaan stappen. Dan moet ik snel even een smoes verzinnen want als ik hardop ‘nee’ zeg dan heb je de poppen aan het dansen vrees ik.. Ook oneerlijk eigenlijk!

  5. Héél herkenbaar!! En als ik ergens slecht in ben, dan is het in ‘nee’ zeggen tegen iemand. Vorige week wilden ze mij in de kascommissie hebben, van het koor waar ik bij zit. Grappig om te ontdekken… mensen die ‘nee’ zeggen en het daarbij laten, die krijgen geen weerwoord, maar als je zoals ik meer uitleg geeft: “Te moeilijk…”, dan krijg je dus wel een weerwoord. Ik ga mezelf dus aanleren om het te houden bij: “Nee PUNT.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *