de klokken luiden

Waar ik (deels) ben opgegroeid, een dorpje in Friesland, was een kerkklok die elke kwartier de tijd aangaf. Ik vond en vind dat erg handig en charmant. Of de klok daar nog steeds luidt, weet ik niet.bell

In het kleine dorpje in Frankrijk, waar we in een huisje zaten (is te koop en te huur) staat ook een schattig kerkje, dat elk half uur zijn klokken luidt.
Elke heel uur geeft hij dmv het aantal keer “doing” aan hoe laat het is. Vervolgens herhaalt hij dit na een paar minuten weer.
Elk half uur geeft ie ook een “doing”.
Bovendien werd de klok om onduidelijke redenen regelmatig extra geluid. Dan was het meer “ding-dong”.

Ik heb de onbedwingbare neiging elke keer het aantal slagen te gaan tellen, beide keren! En Ro is zo’n iemand die na de 1e x  verstrooid vraagt ”hoe laat is het eigenlijk?”, waarna ik dus meestal reageerde met “wacht maar ff, zo zegt ie het nog een keer”. Maar Ro is gewoonweg te ongeduldig om mee te tellen.

Hier bij het hotel is ook een kerkklok die maar liefs elk kwartier laat weten hoe laat het is.
Het eerste kwartier zegt de klok 1x “bim-bam-bom”, het 2e kwartier doet ie dat 2x, 3e kwartier 3x en op het hele uur doet ie het 4x. Na de 4e keer luidt hij met een aantal x “doing” hoe laat het is.

In IJmuiden is ook een klok die luidt, maar ik merk het alleen op zaterdag, als er echt meldodietjes uit komen tussen de middag.

Is er bij jou in de buurt een kerk die zijn klokken luidt?
Hoe vaak?

3 thoughts on “de klokken luiden

  1. Ja, leuk hè? Hadden wij van de zomer in Parpeville (Picardië), was ook een verrassing. Ik tel ook mee en raak de tel dan soms ook nog kwijt….

  2. De klok van ‘onze kerk’ (de katholieke)luidt elk halve en hele uur,
    om 12 en 6 uur het angelus.
    De klok van de Domkerk hier in het dorp luidt ook hele en halve uur, en een liedje. Maar of ‘ie dat elk uur doet weet ik eigenlijk niet! Of alleen op hoogtijdagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *